Så gott med indisk mat

Något jag är riktigt förtjust i, det är indisk mat och jag köper gärna hem det ibland eller går ut och äter det. Ibland så lagar jag även egen indisk mat hemma. Dock har jag insett att jag får vara försiktig med hur stark maten är, för sist så gav det mig en dålig mage. Eller så var det restaurangens fel. Som tur var hade jag hidrasec hemma, läs mer här om det. Så jag blec snabbt ok i magen. Men jag är numera aktsam vad jag äter och var. Lagar mer och mer egen, för då vet jag exakt vad som är i. 

Palak paneer

En av mina favoriträtter är Palak paneer, som är en gryta med spenat och paneerost. Här är ett bra recept på detta:

Paneer (indisk ost som kan bytas mot halloumi om du vill)

600 g färsk bladspenat
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära (ca 1,5 msk när den rivs)
1-2 st gröna chili
2 st tomater
Ca 1 dl grädde (kan uteslutas)
Smör och olja till stekning
Runt 2 dl vatten till grytan
Kryddor:
2 tsk torkade bockhornsklöverblad (kan uteslutas)
2 tsk garam masala
1 tsk spiskumminfrön (kan ersättas med vanlig spiskummin)
1 tsk korianderpulver
0,5 tsk gurkmeja
Ca 1-2 tsk chilipulver (justera hetta efter smak)
Salt & peppar

Gör så här:

Lägg bladspenaten i en gryta och häll över vatten tills det det täcker spenaten. Koka upp och låt sjuda i 2 min. Sila sedan av och skölj spenaten direkt i kallt vatten så behåller den sin fina gröna färg. Låt rinna av och lägg sedan i en mixer, mixa spenaten slät. Tillsätt eventuellt vatten om spenaten är svår att mixa. Man kan även finhacka spenaten. Ställ åt sidan.

Hacka lök i tärningar, finhacka vitlöken, riv ingefäran, hacka tomaterna i små tärningar, finhacka chilin. Hetta upp olja och en klick smör, stek vitlök, ingefära, spiskumminfrön och garam masala i ca 1 min under omrörning. Vänd i lök och chili och stek tills löken får färg. Vänd i tomat, resten av kryddorna och fortsätt stek en stund under omrörning.

Häll över den mixade spenaten, tillsätt lite vatten, börja med ca 1 dl vatten. Låt koka under lock i ca 15-20 min. Rör om med jämna mellanrum och låt inte grytan brännas vid i botten. Om grytan känns för vattning så låter du den koka utan lock, om den känns för tjock tillsätter du mer vatten. Smaka av och krydda eventuellt mer. Häll i grädde och låt sjuda i 2-3 min till.

Skär paneern i tärningar. Du kan välja om du vill steka paneern i lite olja först eller vända ner direkt i grytan. 

Servera med ris och naanbröd!

13 Sep 2021