DNA-test kan visa en hel del

DNA är något vi blivit mer och mer bekanta med. Till viss del beror det på alla de teveprogram som handlar om kriminalfall där de med hjälp av ett hårstrå eller en droppe blod kan identifiera en brottsling. Innan vi hade den här tekniken så fick polisen förlita sig på andra bevis men nu är det enklare att lösa även de allra knepigaste fallen. Men DNA kan visa så mycket mer än bara vem som mördat eller begått andra brott. 

Se hur du mår

Man kan till exempel använda dna-test inom sjukvården för att se om man har genetiska sjukdomar, men även se ett allmänt hälsotillstånd. Men det finns fler användningsområden!

  • Släktforskning - Med ett dna-test kan du hitta släktingar du inte visste fanns. Du kan också verifiera släktskap med adlig släkt vid behov. 
  • Se ursprung - En av de häftigaste sakerna med att testa sitt DNA är att man kan se exakt var man kommer från. Vissa har 10% gener från Afrika till exempel, fast man inte hade en aning om att det fanns förfäder därifrån. 

Kan det användas emot mig?

En av de saker som jag själv tycker är lite läskig är att mitt dna kommer att finnas i en databas. Man får ju naturligtvis inte använda den hur som helst men vetskapen om att jag aldrig mer kan vara anonym är lite skrämmande. Fast å andra sidan så har jag ju absolut inget att dölja. 

29 Apr 2021