Dra ut visdomständerna

Igår var jag hos min tandläkare Kristianstad för en årlig rutinkontroll och djuprengöring av tänder och tandkött. Jag har aldrig haft problem med tänderna förr och alltid skött dem exemplariskt (det ena har väl gett det andra tänker jag). Jag slapp också tandställning när jag var yngre för att mina tänder redan satt bra. En rätt skön grej att slippa problem med, har jag alltid tänkt. Men igår dök det upp lite orosmoln på tandfronten för allra första gången.

Förbereder mig mentalt

Det handlar om visdomständerna som kommit ut. De trycker på resten av tänderna och gör det lite för trångt och dessutom, sa min tandläkare, så kommer de att vara väldigt jobbiga att hålla rena. Min tandis föreslog att jag skulle dra ut de två som kommit ut u överkäken. De där nere var inte lika problematiska tydligen. Jag fick en mindre chock för det kom helt oväntat! Jag har ju aldrig ens haft hål, ska jag nu behöva dra ut två fullt friska tänder? Det känns inte särskilt lockande...

Min tandläkare var supergullig och sa att jag fick fundera på saken och väga för- och nackdelar och sedan återkomma, men jag är inte den som brukar gå emot specialisters rekommendationer så jag börjar förbereda mig mentalt för att faktiskt behöva dra ut visdomständerna.

Är det någon av er som har gjort det? Gör det ont? Hur är återhämtningen?

16 Sep 2019