Kunna rädda människor

Häromdagen såg jag en människa ligga på gatan. Du kanske inte tycker det är så konstigt eftersom vi har sådana som jämt ligger på någon gata någonstans. Men den här människan låg inte och sov, utan hade drabbats av en hjärtattack. Genast frågade man om någon var läkare, eller sjuksköterska. Ingen kunde hjälpa den gamla mannen, bara ringa på ambulans. Medan vi väntade på ambulansen, hann han bli medvetslös, och dog antagligen medan vi satt bredvid hjälplösa, för ingen av oss kunde göra något.

Blev en tankeställare

För mig blev det en tankeställare. Jag tänkte att det borde ingå i allas skola att lära sig hjärt- och lungräddning. Kan man det kan man rädda liv, så enkelt är det. Istället för att känna mig hjälplös hade jag velat kunna hjälpa den gamla mannen. Kanske jag hade kunnat få hans hjärta att slå igen, fast mun mot mun metoden hade någon annan fått ge. När man väl gått en hjärt- och lungräddning kan man skaffa sig en hjärtstartare, och på egen hand få igång någons hjärta. Då behöver man inte vara rädd för att någon ska dö i onödan.

Finns på nätet

Både hjärt- och lungräddningen och hjärtstartare finns på nätet. Det är lätt att starta en utbildning, eller snarare att få en sådan. På hearty.se kan du hitta både hjärtstartare och hjärt- och lungräddning.

12 Sep 2017